Paaskamp 2024 – the greatest hits

Vrijdag 29 maart tegen de klok van 5 uur kwamen de eerste kinderen aan bij het scouting terrein in Mierlo.

De plek waar voor het 3e jaar op rij het Aegir Paaskamp weer was geland. De ontvangst was dit jaar een hele  speciale, ze werden ontvangen door een verwarde professor die hun door een tijdmachine liet gaan.

De kinderen liepen daarna door de “memory lane” vol met thema’s van de afgelopen 40 jaar. Zo kwamen ze een cowboy tegen, een circusartiest, een heks, een piraat, Jeroen de safari-man en een zwembadje met daarin een duiker vanuit het thema (onder)water wereld. Tussendoor liep de zwarte klier die, zoals je verwacht, de kinderen liet weten waarom hij zo heet. Voordat de kinderen op zoek mochten naar hun slaapkamer gingen ze eerst nog over de rode loper waarbij ze moesten poseren voor de vele fotograven.

De avond werd gestart met een stevige maaltijd vanuit de Frietkraam met snacks in overvloed. Daarna was het tijd voor het eerste spel van het kamp “tijdreisjacht”. De kinderen moesten in het bos vanuit 2024 gaan reizen naar 4 jaren in het verleden waar ze spullen moesten gaan zoeken van vorige thema’s die daar achter gebleven waren. Zo werd er gereisd naar de jaren 2005 (Prehistorie), 2007 (sprookjes), 2013 (Superhelden) en 2016 (piraten). Ze moesten als ze terug in de tijd waren wel oppassen voor thema personen die niet wilde dat ze de spullen kwamen weghalen. Er werd veel afgereisd en vaak moesten groepen ook meerdere keren terug naar hetzelfde jaar.

Hierna was het rusten voor de jongeren maar zich klaar maken voor de spooktocht voor de ouderen. Het was tijd voor de tocht Dal der Duisternis. Een speurtocht naar de bij Aegir wereldberoemde Gibbenson.

Het was een barre tocht geworden met veel gegil, hard doorlopen en waarbij ze onder andere meerdere rangers, een kerkhof met bewegend grafzerken, slachtoffers van de Gibbenson tegen kwamen. Aan het einde van de tocht mochten de kinderen uiteindelijk zelf op de Gibbenson jagen. Hij is gevangen en de rust keerde terug in het Bos in Mierlo. De beloning wachtte in het kampgebouw in de vorm van wat drinken en een broodje knakworst.

Na een lekker nachtje slapen waren de jongste kinderen al vroeg wakker maar mocht uiteindelijk iedereen om 8 uur wakker worden om na een plasje en een wasje fris aan het ontbijt te beginnen. In de ochtend werd het spel Cowboy kolonies gespeeld in de bossen en dat werd een strijd tussen de verschillende stammen om zoveel mogelijk wegen en tipi’s te bouwen en de grootste paardenmacht te maken. Er ontstond een hele ruilhandel tussen de verschillende stammen om alle grondstoffen te verzamelen om dingen te kunnen bouwen maar ze moesten ook oppassen voor rovers die hun grondstoffen wilde afpakken. Vele tipi’s zijn er gebouwd en vele wegen gelegd waar hoefijzers hun plek vonden, het was een zwaar maar mooi gevecht.

Na een heerlijke lunch en wat tijd voor de kinderen zelf gingen we in de middag het “foto puzzel tocht” spelen. Maar dan wel de moderne versie, PictioWhery, waarbij de groepen, via de leiding, de foto’s / routeaanwijzingen en opdrachten kregen via Whats App. Het werd een mooie tocht die voor het grootste gedeelte door het dorp Mierlo ging maar via het Katoenpad in de bossen iedereen weer veilig terug bracht naar het kampgebouw.

Halverwege was er ook een pauze/drank/snoep post waar ze ook nog een opdracht moesten doen, het olifantenspel met een toeter.

Na een maaltijd om je vingers bij af te likken, heerlijke bami gemaakt door onze Brenda en haar moeder, en een overheerlijk toetje was het tijd om even te relaxen. Sommige kinderen gingen het spel Weerwolven spelen en anderen lezen een stripboek, gaan sjoelen, buiten met een bal spelen of gewoon samen kletsen en echt relaxen.

Om de zaterdag af te sluiten was het tijd voor het spel Not so silent camping disco, een feest in het bos. In het midden van het spel zit de camping koning, onze Thijs, en hij deelt opdrachten uit aan de kinderen. De kinderen zoeken hun weg via blacklight pijlen te beschijnen met speciale schijnwerpers. Ze moeten op weg om drank, snacks en versiering op te halen om het feest een nog groter knalfeest te maken. Want bij de Campingkoning is het feest met luide muziek en dansen. Ook worden de kinderen verleid om hun kaartje te ruilen voor wat lekkers door de snoep handelaar en moeten ze oppassen voor campingbewakers die de rust terug willen op de camping. Het was daarom ook nog lang onrustig in de bossen van Mierlo.

Na dit feestje was het tijd voor een warme afsluiting van de avond met een mooi kampvuurtje waarbij er flink mee gezongen werd door de leiding en kinderen en om 22 uur mochten de jongste naar bed en om 23 uur de ouderen.

Na weer een lekker nachtje slapen was het Paaszondag ofwel 1e paasdag die we altijd starten met een gekookt eitje bij het ontbijt zoals het hoort met Pasen. Het eerste leuke van deze dag was een tocht door de mooie bossen van Mierlo met de naam De ellendig lange tocht naar de schat, maar dan korter. Het werd een tocht die toch wel wat langer duurde door de leuke spellen onderweg. Spellen zoals; dieren zoeken, de grote paas-Hazen-Kippen quiz en een spel waarbij foto’s van de leiding bij elkaar gezet moesten worden als baby, kind en volwassenen. Dat was een leuk maar zeker ook een moeilijk spel want die baby’s lijken ook allemaal op elkaar.

Na weer een heerlijk lunch was het tijd voor onze vaste zondagmiddag activiteit, sport en spel, met de mooi naam Gein op het passkamp plein. Het werd een middag met onderbrekingen door de regenbuien maar gelukkig konden alle spelen wel gedaan worden. Er waren spelen zoals o.a.; Sheriff training (buks schieten), help het circus uit de goot, middeleeuws steekspel, Afrikaans voetbal en had jij een kasteel kunnen raken (katapult spel).

Het bijzondere van deze middag was dat er naast het jaarlijkse bezoekje van het bestuur van Aegir ook andere personen aanwezig waren. Omdat het 40 jaar Paaskamp was hadden wij enkele oud-leiding, die jarenlang mee geweest zijn als leiding, gevraagd om aanwezig te zijn bij de BBQ die we altijd traditioneel op zondag hebben.

Het waren Theo Tonnaer, Ria van Hout, Pauline Heuvelmans, Judy Daams, Willem-jan van Gerwen en Sjan van den Born en sommige van hen hebben ook nog meegeholpen met sport en spel. Samen hebben deze 6 oud-leiding 100 jaar kamp ervaring en ze hebben met verschillende van de huidige leiding nog samen gewerkt.

Het was heel leuk om ze weer te zien en dat ze weer even deelgenoot waren van het Aegir Paaskamp.

De BBQ werd dit jaar dan wel onder de overkapping geplaatst en het werd binnen eten maar daardoor was het eten niet minder lekker. De kip-spiesen, hamburgers, speklapjes en frikandellen gingen er goed in bij de kinderen.

Na het lekkere eten was het even relaxen en daarna tijd voor de bonte avond, het was Showtime.

De avond werd gevuld met 3 optredens van de leiding uit de oude doos; De trappelzak boogie, de Bobsleeteam en het schimmenspel. Tussendoor waren er 2 spelen waar de kinderen aan mee deden zoals het bekende petje op. Petje af spel met vragen over 40 jaar paaskamp en een echte muziekbingo waar er wederom flink gedanst en gezongen werd door de leiding en kinderen. Ook was er een keuse valse bingo van 2 oud-leiding; Pauline en Willem-Jan, die toen voor straf een liedje moesten zingen.

De avond stond ook in het teken van de ontgroening van onze 2 nieuwe leiding, Naomi en Lieke en de huldiging van de jubilarissen Pascal (15 jaar) en Wendy (25 jaar). Zij maakten zonder dat ze het vooraf wisten onderdeel uit van de bonte avond, zij waren alle 4 de baby’s bij de Trappelzak Boogie, de animatie dansers bij de muziekbingo en de spelers bij de operatie in het schimmenspel. Pascal werd geopereerd door Wendy met haar 2 lieftallige assistenten. Er werden rare zaken uit Pascal gehaald, van een bosje tulpen tot aan een cowboy hoed.

Gelukkig ging het na de operatie heel goed met Pascal en kan hij toch nog mee naar het kampvuur.

De laatste avond afsluiten met een drankje en wat lekkers bij een mooi kampvuur waar … jawel .. weer flink werd meegezongen met de muziek. Zwemvereniging ?? we lijken dit jaar meer een zang vereniging te zijn geworden.

Om 12 uur lag iedereen fijn te slapen .. of toch niet, de meeste meiden kregen omdat ze maar door bleven kletsen een extra avond/nacht sport activiteit waarna ze moe in slaap vielen. Enkele grote jongens hebben nog een fijne wandeling gemaakt, samen sterren kijken met Sander is altijd mooi.

Maandag 1 april, de laatste dag van Paaskamp 2024, het zit er alweer bijna op, wat gingen de dagen weer snel.

Na een heerlijk ontbijtje was het tijd voor het laatste spel van het kamp, stategische tijdstrijd, een spel waarin 3 teams door elkaar heen tegen elkaar streden om de vlag van een ander team te bemachtigen.

Voor de lunch kregen de 2 nieuwe leiding, Naomi & Lieke, ook nog een ontgroening door de kids.

Na de lunch gingen we op weg naar het zwembad, een Aegir Paaskamp is geen paaskamp als we geen zwembad gezien hebben. Zwembad in Geldrop werd verbouwd dus zijn we maar gaan zwemmen in het oude vertrouwde Ottenbad. Terwijl de kinderen aan het zwemmen waren was een gedeelte van de leiding het kampgebouw aan het opruimen en schoon maken en werden de kamp spullen weggebracht naar hun opbergplek om daar te mogen rusten tot volgend jaar.

Bij het Ottenbad was er na het zwemmen nog wat lekkers voor de kinderen en na een kort afsluit woord door Andrew gingen alle kinderen en leiding vermoeid maar tevreden terug naar huis. Het was weer een mooi en gezellig kamp, een jubileum waardig kamp, want het 40e kamp was ondanks enkele buitjes een kamp met lekker weer. Het was een kamp met gezellige kinderen, soms ondeugende kinderen maar geen stoute kinderen wat kan een kampleiding nog meer wensen, niets toch.

Wij vonden het een geweldig kamp en hebben als leiding genoten van alle 45 kids die deze dagen met ons mee gegaan zijn terug in de tijd van 40 jaar Paaskamp. Wij hopen dat jullie het ook een mooi kamp hebben gevonden en wie weet zien we jullie volgend jaar met Pasen gewoon weer.

Groetjes namens de kampleiding,
Jeroen, Wendy, Pascal, Merel, Sander, Naomi, Thijs, Brenda, Lars, Lieke, Bart, Jordi & Andrew