Na maanden voorbereiding door de leiding en vooral door Jeroen Bliksem, die vele gevaren heeft overwonnen om vantevoren allerlei wilde dieren te leren kennen, was het 7 april dan eindelijk zover: Paaskamp 2023 met als thema ‘Op Safari’!

Jeroen_Safari_Paaskamp.pngOm 17:00 uur was het Safaripark in Mierlo helemaal klaar voor de 38 bezoekers. De safari-jeeps stonden klaar en er waren een paar giraffen, een nijlpaard en een zebra om iedereen samen met de rangers te begroeten. In het Safari-gebouw stonden de wilde dieren in de eetzaal paraat. Vooral de aap was populair, misschien werd hier toch een bepaalde gelijkenis gezien???

Nadat de slaapzalen waren ingericht (het was weer even puzzelen met een aantal 1,5 en 2-persoons luchtbedden in een kleine ruimte…), was het tijd voor een goed uitgebalanceert diner van aardappelen en vlees. Uiteraard werd er eerst door de eetzaal-ranger uitgelegd wat er wel en niet mocht tijdens dit safari-avontuur. Wilde dieren kunnen gevaarlijk zijn, dus iedereen moest binnen de hekken blijven, wie weet wat er daar buiten zonder begeleiding van de rangers allemaal zou kunnen gebeuren!?! Verder werd iedereen in een eigen team ingedeeld waarmee je het hele kamp punten kon verdienen voor de eindoverwinning. Zo hadden we de buffels, leeuwen, olifanten, luipaarden en neushoorns. Wie van “the big five” zou er hebben gewonnen? Je leest het verderop in het verhaal!

Na het eten was het hoog tijd om op ons eerste avontuur te gaan. Iedereen mocht mee op safari! Tijdens de safari was het de bedoeling om zo veel mogelijk dieren te vinden, maar wel in de goede volgorde. De verschillende dieren, waaronder een giraffe, een leeuw en een uil, maakte geluid om het wat makkelijker te maken. Onderweg moest je wel oppassen voor de hyena’s want die zijn gek op kinderen.

Alle beesten gevonden? Op naar het kampvuur! Even lekker opwarmen en wat drinken met een gezellig muziekje erbij. Terwijl daarna de jongeren zich klaarmaakten om naar bed te gaan, stonden de ouderen te trappelen om nog een keer het bos in te mogen.

Wie jaagt op wie??? Dat was de vraag tijdens dit nachtelijke avontuur! Opdracht was om je eigen kleur breeklichtjes te volgen om daarna op het juiste spoor te komen. Maarrrr, was het wel het juiste spoor? Koppensnellers, gorilla’s, hyena’s, gigantische vogelspinnen en een gestoorde ranger met geweer zijn niet de eerste dingen die je in het donker tegen wilt komen! Gelukkig kon iedereen weer veilig het safari-gebouw bereiken, maar niet zonder een paar keer goed gegild en gerend te hebben. Voor het naar bed gaan moest er natuurlijk onder het genot van een knakworst en wat te drinken opgeschept worden over het feit dat sommigen echt niet bang waren 😊.

Op zaterdag moest er, ondanks het nachtlijke avontuur, toch gewoon om 8 uur opgestaan worden. Rangers met trommels en toeters hadden iedereen zo wakker! Na het ontbijt volgde de speurtocht naar het verdwenen Zulumasker. In het bos en op de savanne moesten verschillende opdrachten uitgevoerd worden om zo aanwijzingen te krijgen die naar de locatie van het masker leidden. Alle groepen hebben het masker gevonden en het stamhoofd was weer blij.

Paaskamp_-_Milieuactivisten.png‘s Middags waren er milieuactivisten in het bos te vinden die de wilde dieren probeerden te redden met kreten als “Hand in hand voor de olifant!” en “ stropers zijn maf, eet geen giraf!”.

Als stropers moest iedereen met een gevangen dier (bijvoorbeeld Witwang gibbon Jordi, Flamingo Thijs of Brulkikker Sander) eerst een stel dieven ontwijken en vervolgens de dierenactivisten. Had je ze allemaal ontweken, dan kwam je bij de dierenhandelaar waar je je dier veilig in kon leveren. Hoe meer dieren je bij de handelaar kreeg, hoe meer punten voor je team. Eerlijk is eerlijk, sommige stropers waren veeeel sneller en behendiger dan de activisten, die dan ook regelmatig met hun neus in de bladeren op grond lagen. 😊

Na een heerlijk bord bami met uitjes en kroepoek (met dank aan Shari, Brenda en de moeder van Brenda) maar weer snel het bos in. Geen safari, maar Rangers tegen Stropers, wie zou er winnen? Als stropers probeerden de verschillende teams zo vaak mogelijk de dieren van de big 5 te vangen. Deze lagen verstopt in het bos en moesten zonder zaklamp gevonden worden! Naast rangers liepen er ook dorpelingen in het bos. Bij de dorpelingen waren de stropers veilig, maar ze moesten natuurlijk oppassen voor de rangers die de stropers tegen wilden houden. Uiteindelijk hebben de stropers gewonnen door heel slim te spelen. Alle gevangen dieren brachten weer punten op voor de teamscore. Heel spannend, de olifanten gaan op dit moment aan kop!

Moe maar voldaan van het dieren vangen was het tijd om te relaxen bij het kampvuur. Lekker snacken en zingen, er werd zelfs een dansje gedaan. Veel te vroeg voor sommigen en veel te laat voor anderen was het dan op een gegeven moment toch echt bedtijd.

Ook zondagochtend werd er om 8 uur weer vol enthousiasme getrommeld en getoeterd door de rangers. Volgens de kinderen geen normale tijd om op te staan op een zondag 😊. Vrolijk Pasen allemaal!! Na een ontbijt met vliegende eieren, gingen we vandaag op safari op een onbewoond eiland. Na een vliegtuigcrash te hebben overleefd, ging iedereen op onderzoek uit op het eiland waar ze op neergestort waren. Maar eerst moest je natuurlijk uit het wrak zien te ontsnappen, en dat viel niet voor iedereen mee! Vervolgens kon je je eigen kleren die uit je koffer gevallen waren terugzoeken in het bos. Om de een of andere vage reden had een paashaas er ook eieren tussen verstopt. Daarna op safari en met een verrekijker dieren spotten in het bos en dan ook maar even een rebus oplossen. Op een onbewoond eiland moet je ook eten, dus moesten er kokosnoten gevangen worden, je zag ze alleen niet aankomen…..

Safaribombari was de middagactiviteit rondom het safari-gebouw. Er werden schitterende hutten gebouwd, aapjes moesten gered worden en er werd met slangen geslingerd. Verder werd er aan een liaan hangend met botten gegooid (van welk dier waren die botten???) en moesten wilde dieren omgegooid worden. Aangezien het mooi weer was, kon er ook weer een gouwe ouwe van de plank gehaald worden, namelijk (snoep)dieren vangen met je mond in een grote bak water, zonder uiteraard je handen te gebruiken. Als het om snoep gaat, is iedereen ineens wonderbaarlijk snel, zelfs de rangers! Voor onze 3 nieuwe rangers hadden we het natuurlijk wel wat moeilijker gemaakt door meer dieren en veel meer water in de bakken te doen. 😊

Paaskamp_-_Rangers.pngAangezien het Pasen was en eieren hier natuurlijk centraal staan, hebben we van deze kans gebruik gemaakt om de 3 nieuwe rangers (Thijs, Sander en Lars) wat eieren van dichtbij te laten zien. Een mooi houten bord met daarin een gat waar je hoofd door kan, werd klaargezet en de heren mochten 1 voor 1 hun hoofd door het gat steken waarna ieder kind een ei mocht gooien. De waterpolo-ers hadden in het begin zichtbaar moeite om raak te gooien, de wedstrijdzwemmers hadden daar een stuk minder moeite mee!

Tijd voor een braai met struisvogelspiezen, leeuwenburgers etc (en ja er waren ook groenten 😊). Gezien het weer hebben we heerlijk buiten kunnen eten onder toeziend oog van onze voorzitter en penningmeester die gezellig op bezoek kwamen.

Na de braai heeft Jeroen Bliksem de big 5 teams getest of ze een beetje op hadden gelet de afgelopen dagen, met de quiz “zondagavond safari met Jeroen Bliksem” (heeft hij helemaal niet afgekeken van Freek Vonk want dat is op zaterdagavond). De teams moesten pootafdrukken herkennen, dierengeluiden raden en dieren tekenen. Blijkbaar ziet iedereen in een getekende 2 meteen een flamingo…. Uiteindelijk bleven na petje op, petje af bij de luipaarden de meeste kinderen over en gingen ze de olifanten in punten voorbij.

Terwijl Jeroen Bliksem al worstelend met een krokodil vertrok, brandde er buiten al een lekker kampvuurtje, waar bananen met chocolade op gebakken werden. Met een muziekje en spannende verhalen relaxen bij een kampvuur was een mooie afsluiting van deze dag. Tijd om te gaan slapen! Bij de jongens heeft het lang geduurd voordat het eindelijk stil was, je past nl makkelijk met 4 man op 1 luchtbed….

Maandagochtend, het begin van de laatste dag van het paaskamp en natuurlijk 2e paasdag, kwam voor sommigen net iets te snel. Na een paar uur slaap werden ze nl alweer wakker getrommeld en moesten de luchtbedden leeg. Eerst ontbijten en daarna alle spullen inpakken. Met veel proppen en duwen, pastte alles weer in de tassen. Uiteraard werden er wat dingen vergeten….maar het meeste is weer bij de juiste eigenaar terechtgekomen.

Dan nog een laatste keer lekker de bossen in voor een spelletje safari stratego. De leeuw en olifant waren de sterkste dieren, de zeearend had het helaas heel zwaar. Oh, en je moest uitkijken voor de klem, daar wilde je natuurlijk niet vast in komen te zitten.

Na de lunch, die natuurlijk werd afgesloten met het traditionele papieren placemat (in propjes) gooien, was het tijd om afscheid te nemen van het safarigebouw en naar het zwembad te gaan. Daar zwommen de krokodillen in het water, maar gelukkig was Jeroen Bliksem erbij om iedereen veilig te houden. Nadat iedereen netjes schoongespoeld was na dagen door het bos en over de savanne te hebben gerend, volgde de prijsuitreiking van de big 5 teams, met als winnaar de luipaarden! Aan al het goede komt een eind, dus ook aan paaskamp 2023. We hopen dat iedereen heeft genoten en volgend jaar weer gezellig meegaat!! Wij gaan alvast nadenken over een nieuwe thema. Mocht je een leuk idee hebben, dan laat het ons weten!

Tot volgend jaar!

Andrew, Pascal, Jordi, Bart, Jeroen, Thijs, Sander, Lars, Brenda, Shari, Wendy, Inge en Merel