log in

Website (19)

Conditiezwemmen

Wil jij lekker baantjes zwemmen, maar niet tussen de mensen door.
Wil jij je conditie op peil houden
Wil jij serieus baantjes zwemmen, al of niet onder begeleiding, maar heb je geen zin in wedstrijden.

Dan is conditiezwemmen iets voor jou.

DagTijdZwemles
Woensdag 19:00 - 20:00 Conditiezwemmen / Brevetzwemmen
Donderdag 19:30 - 20:00 Trimzwemmen en zwemles voor (jong)volwassenen

Op woensdagavond van 19:00 tot 20:00 uur zwemmen we baantjes welke worden verzorgd door een trainer.
Op donderdag van 19:30 tot 20:00 uur heb je de mogelijkheid om zelfstandig baantjes te zwemmen.

Trimzwemmen voor volwassenen

Voor volwassenen is er de mogelijkheid om gezellig baantjes te trekken of in opdrachtvorm een programma te volgen. Tevens vinden wij dat niemand te oud is om te leren. Ook volwassenen kunnen lessen volgen om een zwemdiploma te halen, natuurlijk onder deskundige begeleiding. Ter kennismaking kan men 2 keer gratis meezwemmen. Dit wordt alleen gegeven op donderdagavond.

Brevetzwemmen

Bij het brevetzwemmen ligt de nadruk op snelheid. Er wordt getraind om limieten van de opeenvolgende prestatiebrevetten te halen met steeds scherpere tijden. Na de zes KNZB-brevetten is er nog de mogelijkheid om vier extra zware brevetten of slagbrevetten te halen. In totaal zijn er maar liefst 30 brevetten. Dit wordt alleen gegeven op woensdagavond.

 

Algemene informatie wedstrijden

Op deze pagina is alle informatie te vinden die belangrijk is bij de wedstrijden van het wedstrijdzwemmen. Heeft u vragen? U kunt altijd contact opnemen met de commissie wedstrijdzwemmen: wedstrijdzwemmen@aegir-eindhoven.nl.

Vanuit Aegir doen we dit zwemjaar mee aan:
   - KNZB Zwemcompetitie wedstrijden (voor alle zwemmers, met uitzondering van de conditiezwemmers en zwemmers in het "Jo-badje").
   - Clubkampioenschap wedstrijden (de Ensink wedstrijd is onderdeel van de clubkampioenschappen).

Wil je aan extra wedstrijden meedoen dan die hierboven vermeld staan (o.a. brabantse zwemcompetitie, limietwedstrijden) Dit kan! Als zwemmer ben jij dan mede verantwoordelijk voor de inschrijving. Je geeft dan tijdig aan bij de commissie wedstrijdzwemmen dat je aan een extra wedstrijd mee wilt doen zodat de inschrijving op tijd kan worden voltooid.

Clubkampioenschappen

De clubkampioenschappen worden over 3 wedstrijden gezwommen. Alle deelnemers zwemmen 25 meter rugslag, schoolslag en borstcrawl. De tijden worden met een omrekenformule omgezet in punten zodat alle leden, jong of oud, kans maken om clubkampioen te worden. Hoe ouder je bent hoe sneller je moet zwemmen. De zwemmer met het minste aantal punten na drie wedstrijden is winnaar van de trofee bij de jongens en de meisjes. Verder zijn er voor alle deelnemers medailles te verdienen in hun eigen categorie. Alleen zwemmers die aan meer dan 50% van de trainingen hebben meegedaan en aan alle 3 de wedstrijden hebben deelgenomen kunnen meedingen naar de titel clubkampioen of clubkampioene.

Op deze zaterdagen dient iedereen om 07:00 uur aanwezig te zijn! Mocht je onverhoopt op één van deze wedstrijdzaterdagen niet kunnen, dan mag één wedstrijd ingehaald worden (LET OP! De Ensinkwedstrijd kan helaas niet worden ingehaald). Tijdens het kampioensontbijt, op de laatste training van het seizoen, worden de prijswinnaars per categorie en de clubkampioenen bekend gemaakt. Dit is tevens een feestelijke afsluiting van het zwemseizoen bij Aegir.

Ensink

In november 1936 overleed op 40-jarige leeftijd het Aegir-lid Gé Ensink. Hij was een hele grote vriend van de Aegir-jeugd. Hij filmde veel en heeft dan ook verschillende Aegir-evenementen op de film vastgelegd.
In zijn testament vermaakte hij zijn kapitaal aan 7 verschillende instanties. Aegir was er één van. Het bestuur van Aegir was op de hoogte van de bestemming, die de heer Ensink, nog tijdens zijn ziekbed er aan gaf: Hij wilde een fonds vormen om o.a. 1 maal per jaar een evenement te organiseren voor alle leden, speciaal voor de jeugd. Het toenmalige bestuur organiseerde jaarlijkse wedstrijden voor alle Aegir-leden. De daarna volgende besturen hebben traditiegetrouw jaarlijks deze lijn gevolgd en deze wedstrijden zullen de naam blijven dragen van Gé Ensink als eerbetoon aan dit Aegir-lid. Aan de Ensinkwedstrijd mogen alle leden van Aegir meedoen. Alleen voor leden van het Wedstrijdzwemmen tellen de tijden mee voor de clubkampioenschappen. De Ensinkwedstrijd wordt traditioneel in december gezwommen.

KNZB-zwemcompetitie

De competitiewedstrijden is een serie van 5 wedstrijden. De wedstrijddata zijn landelijk vastgesteld door de KNZB. Ook het zwemprogramma ligt vast, deze is te vinden op de website van de KNZB.
Het doel van deze wedstrijd is om punten te behalen voor de club.

Brabantse Winterkampioenschappen (BWK)/ Regionale Zomerkampioenschappen (RZK)

De BWK worden elk jaar in januari gezwommen. De RZK worden in mei gehouden. Als je hard genoeg zwemt kun je een limiet halen en mag je meedoen aan de BWK of RZK. Deze limieten zijn te vinden op de website van de KNZB. Voor de regio Brabant, worden deze wedstrijden georganiseerd in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, in Eindhoven. De BWK wordt gezwommen in een 25-meter bad (korte baan), de RZK wordt gezwommen in een 50-meter bad (lange baan).

Let op! Wil je meedoen aan de BWK of RZK? Geeft dit dan tijdig aan bij de commissie wedstrijdzwemmen zodat de inschrijving op tijd kan worden voltooid.



Kleding

Tijdens de wedstrijd is het raadzaam om te zorgen dat je spieren warm blijven. Zorg dus voor een extra T-shirt (Aegir T-shirt kopen?) of badjas die je aan kunt doen als je aan het wachten bent. Of neem een handdoek (Aegir handdoek kopen?) mee die je om kunt slaan. Je kunt ook op de handdoek gaan zitten.
Loop altijd op badslippers. Ze beschermen je voeten tegen scherpe voorwerpen, vieze vloeren en zwemmerseczeem.


Zwemkleding

Onder zwemkleding wordt verstaan het zwempak, badmuts en zwembril.

Bij zwemwedstrijden mag de deelnemer slechts één zwempak dragen.
   - Bij mannen zal dit pak niet boven de navel en niet onder de knie komen.
   - Bij vrouwen zal dit pak niet de nek bedekken noch voorbij de schouder noch onder de knie komen; een pak in twee delen is toegestaan.

Alle zwempakken dienen van textiel te zijn. Extra voorwerpen als arm- of beenbanden maken geen onderdeel uit van de zwemkleding. Alle zwemkleding dient voor te komen op de FINA-lijst van goedgekeurde zwemkleding of te voldoen aan de door FINA of KNZB gepubliceerde voorwaarden voor uitzondering.
De zwempakken dienen niet doorschijnend te zijn. Er mogen 2 badmutsen gedragen worden.
Indien de zwemkleding niet voldoet aan de eisen van de FINA of KNZB wordt de zwemmer tijdens de wedstrijd gediskwalificeerd.

Download hier de officiële regels: Reglement D Zwemmen.pdf
Informatie over de zwemkleding is te vinden in hoofdstuk 16.20 op pagina 14.

N.B. Vanuit Aegir wedstrijdzwemmen worden er geen eisen gesteld over het merk of de kleurcombinatie van de zwemkleding.


Eten en drinken

Bij een wedstrijd is het aan te raden te eten tot 2 uur vóór de wedstrijd (geen vet, dus geen snacks). Neem altijd drinken mee naar een training of wedstrijd. Drinken is noodzakelijk om vochtverlies te compenseren. Wacht niet met drinken tot je dorst krijgt, dus drink regelmatig. Geen koolzuurhoudende drank!

In de pauzes is het niet raadzaam om snacks zoals Mars, Snickers of chocolade te eten. Deze bevatten veel enkelvoudige suikers die een schommelende suikerspiegel tot gevolg hebben waardoor extreme vermoeidheid kan ontstaan.

Goed om te eten: cracker, krentenbol, boterham, banaan.


Wedstrijd aankondiging/ uitnodiging

Ongeveer 2 weken voordat de wedstrijd is, krijgen de zwemmers via de mail de uitnodiging toegestuurd. In de mail staat informatie over: het zwembad, het adres, de tijd dat je je bij de ploegleiders meldt en het programma waarop je kunt zien welke slagen en afstanden je zwemt. Mocht je iets anders willen zwemmen dan waarvoor je ingedeeld staat, neem dan zo snel mogelijk contact op met de commissie zodat er samen naar de mogelijkheden gekeken kan worden.


Afmelden wedstrijd (Unsubscribe match)

Mocht je verhinderd zijn en wil je je afmelden voor een wedstrijd, meld dit zo snel mogelijk via wedstrijdzwemmen@aegir-eindhoven.nl uiterlijk vóór 20.00 uur op de woensdag avond voor de wedstrijd onder vermelding van je naam en wedstrijddatum in de onderwerpsregel.

Englisch version:
If you can not be present, please unsubscribe before Wednesday 20:00h before the match by mail (wedstrijdzwemmen@aegir-eindhoven.nl). Please add your name and the date of the match in the subjectline of your mail. It is important to unsubscribe on time, so you prevent the penalty of €7,50.

Afmeldingen op de wedstrijddag

Bij oponthoud onderweg of plotselinge ziekte op de wedstrijddag kun je vanaf 2 uur voor aanvang van de wedstrijd contact opnemen met het nummer van de ploegleider.
Het nummer is: 06-12698352.
Let op: bij afmeldingen op de wedstrijddag (ongeacht de reden) treedt het boetebeleid in werking.

Englisch version:
In case of delay or illnes on the day of the match itself, you must call the teamleader. The teamleader is accessible from two hours before beginning of the match by number 06-12698352
Please note: not showing up or unsubscribing on the competitionday itself (whatever the reason) results in a penalty.


Boetebeleid bij te late afmelding

Als er een zwemmer zich te laat heeft afgemeld (ongeacht de reden) dus na 20:00 uur op de zondag avond voor de wedstrijd (dus een week van tevoren), wordt er door de KNZB een boete van €10,00 opgelegd aan Aegir. Deze boete dient de zwemmer terug te betalen aan Aegir.


Wedstrijddag/ inzwemmen

Zorg dat je op tijd in het zwembad aanwezig bent. Een kwartier voor aanvang van het inzwemmen meldt je je bij de ploegleiders. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de ploegleider je afmeldt voor deze wedstrijd, en kun je niet meer mee zwemmen. Voor oponthoud op de wedstrijddag zelf, kan naar de ploegleider worden gebeld op het volgende nummer: 06-12698352. Dit nummer staat 2 uur voordat de wedstrijd begint aan.

Het inzwemmen voor de wedstrijd is heel belangrijk. Dit is de warming-up, hiermee maak je de spieren warm en voorkom je blessures. Zwem ruim en rustig in. Probeer altijd de startblokken uit en oefen het keerpunt (met name rugslagkeerpunt: tel het aantal slagen van de vlaggen tot de kant). De laatste 10 minuten oefen je een paar keer de sprint over 12,5 meter.

Na het inzwemmen gaat iedereen bij de ploegleiders zitten. Tijdens de hele wedstrijd blijf je bij de ploeg. Dit is gezellig en de ploegleiders kunnen je snel vinden ter voorbereiding op je start en wedstrijd. Het is de bedoeling dat de zwemmers aan de badrand blijven totdat ook de laatste zwemmers gezwommen hebben. Mocht je toch onverhoopt eerder wegmoeten meldt dit dan bij de ploegleider.

Let op!! De ploegleiders dragen tijdens de wedstrijd de zorg over de hele groep. Zorg dus dat de ploegleiders ten aller tijden op de hoogte zijn waar jij je bevindt.


Wedstrijduitslagen

De uitslag wordt na iedere wedstrijd zo snel mogelijk via de mail met de zwemmers gedeeld.
Heb jij je persoonlijk record verbroken?


Carpoolen

Als we naar wedstrijden gaan is het aan te bevelen om zoveel mogelijk te carpoolen. Je kunt dan ook een keer rouleren. Het is gezelliger en beter voor het milieu. Iedereen blijft echter zelf verantwoordelijk voor het vervoer naar de wedstrijden. Mocht je echt geen vervoer kunnen vinden, licht dan je trainer vóór de training op zaterdagochtend in.

Hulptaken bij wedstrijden

U zult merken dat ook komend jaar op velen van u een beroep gedaan zal worden als ploegleider, kaartjesophaler, oorkondeschrijver, tijdwaarnemer of wat dan ook. Onder het motto: “gedeelde smart is halve smart” wordt aan het begin van het seizoen een planning gemaakt waarmee de hulptaken verdeeld worden over alle ouders. Immers zonder vrijwilligers en officials kunnen de zwemwedstrijden niet gehouden worden!

Wilt u ervaren hoe het is om vrijwilliger te zijn?
Laat het ons weten, want een keertje uitproberen mag.
 


Vrijwilligers bij thuiswedstrijden

Ploegleiders (2 vrijwilligers nodig)

   - voor de wedstrijd checken of alle zwemmers aanwezig zijn
   - als een zwemmer afwezig is een ziektemeldingsformulier invullen, laten ondertekenen door de scheidsrechter en afgeven aan het jurysecretariaat
   - begeleiden van kinderen tijdens de startprocedure (alleen nodig bij nieuwe/ jonge kinderen)
   - zorgen dat de zwemmers op tijd bij het startblok staan.
      - bij 50 meter: zorgen dat de kinderen eerst hun startkaart ophalen bij de voorstart (speaker) en dan naar het startblok gaan
      - bij 25 meter: zorgen dat de kinderen eerst een gekleurde kaart met een baanaanduiding ophalen bij de voorstart en dan naar het startblok gaan
   - zorgen dat de kinderen in de volgorde zwemmen zoals die aangegeven staat op de startkaart van de estafette, een andere volgorde levert een diskwalificatie op
   - zorgen dat de kinderen bij een estafette niet te vroeg vertrekken (bij een competitiewedstrijd van de KNZB mag je de kinderen niet vasthouden, bij onze onderlinge wedstrijden wel)
   - zorgen dat de kinderen geen puinhoop maken van het zwembad en hun afval opruimen. Afval hoort thuis in de afvalbak en niet op de grond
   - spelestafette begeleiden en uitleggen aan de kinderen

Kaartjesophalers/ brengers (2 vrijwilligers nodig)

   - bij de start van een serie:
      - bij 50 meter: zwemmers halen zelf hun startkaart op (hoef je dus niets te doen)
      - bij 25 meter: de kaartjes bij de voorstart (speaker) ophalen en uitdelen aan de klokkers aan de 25-meterzijde

   - bij de finish van een serie:
      - na afloop van de serie, zowel bij 25 als 50 meter nummers, worden de startkaarten weer opgehaald. Loop eerst naar de kamprechter (aan de kant van de duikplank) voor een briefje met de volgorde van aankomst, dan de startkaarten ophalen bij de klokkers, vervolgens het briefje met de volgorde van aankomst ophalen bij de tweede kamprechter en als laatste naar de scheidsrechter (staat meestal bij de tweede kamprechter) die een paraaf zet op één van de briefjes met de volgorde van aankomst. Dan dit pakket naar de jury brengen.
      - bij de 50 meter nummers kun je de startkaarten ophalen bij klokkers aan de startblokzijde
      - bij de 25 meter nummers worden de startkaarten opgehaald bij de klokkers aan de 25 meterzijde 

Oorkondeschrijvers (2 vrijwilligers nodig)

Tijdens de Ensink wedstrijd worden oorkondes geschreven voor de deelnemers.

Speaker (1 vrijwilliger nodig)

De zwemmers worden door de speaker opgeroepen om te zwemmen. Tevens worden de startkaarten uitgedeeld.


Vrijwilligers bij uitwedstrijden

Ploegleiders (2 vrijwilligers nodig)

Bij het organiseren van uitwedstrijden hebben we 2 vrijwilligers als ploegleiders nodig.


Officials

Tevens hebben we ook officials nodig die de zwemmers controleren op hun techniek en de tijd van de zwemmers klokken.
Het KOC (Kring Official Commissie) verzorgt een korte cursus met betrekking tot het hanteren van een stopwatch en de techniek van de slagen.
In een folder van het KOC staat onder andere het volgende over de cursus:

“Tijdwaarnemer / Keerpuntcommissaris (bevoegdheid 4)”
Deze cursus richt zich op de beginnende zwemofficial. In vier avonden wordt ingegaan op o.a. de zwemreglementen van de K.N.Z.B., de zwemslagen, het verloop van een zwemwedstrijd en het hanteren van de stopwatch; de vijfde avond wordt het geleerde in praktijk gebracht met zwemmers van een vereniging. Eén theorieavond mag eventueel verzuimd worden, de praktijkavond niet. Tijdens de duur van de cursus dient u minimaal één keer als schaduwklokker te fungeren, bijvoorbeeld bij een wedstrijd van uw eigen vereniging.

De cursus vindt meestal plaats in de maanden oktober en november.


Nogmaals: voor al onze activiteiten zijn wij afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Zonder vrijwilligers is het niet mogelijk om een wedstrijd te organiseren. Samen met de zwemmers maken we er een gezellige middag van, zowel voor de vrijwilligers als voor de klokkers.

Trainingen

Bij Aegir zijn er twee groepen zwemmers:
   - Gevorderde zwemmers trainen op zaterdagochtend van 7.00 - 8.00 uur
   - Zwemmers trainen op zaterdagochtend van 8.00 - 9.00 uur

De zwemmers krijgen training van gediplomeerde trainers. Daarnaast zijn er een aantal vrijwilligers/oudere zwemmers die helpen bij de trainingen.

Regelmatig wordt de training van de tweede groep (8.00 - 9.00 uur) gezamenlijk afgesloten met een estafette of speciale instructie


Trainingstijden

DAG WAAR WAT TIJD WIE
Dinsdag PvdH zwemstadion zwemtraining 19.00 - 20.00 uur Gevorderden (10 onder begeleiding, de rest zwemt zelfstandig)
Woensdag Ir. Ottenbad zwemtraining 19.00 - 20.00 uur Medioren/ Gevorderden
Zaterdag Ir. Ottenbad zwemtraining 07.00 - 08.00 uur Gevorderden
zwemtraining 08.00 - 09.00 uur Beginners/ Medioren

Aegir wedstrijdzwemmen biedt de mogelijkheid om meerdere keren per week te trainen. De contributie die je betaald is afhankelijk van het aantal zwemuren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in wedstrijdzwemmers en conditiezwemmers. Conditiezwemmers doen niet mee aan KNZB-wedstrijden; wel zwemmen zij de interne wedstrijden zoals de clubkampioenschappen en de Ensink wedstrijd. Wedstrijdzwemmers doen wel mee met de KNZB-wedstrijden.

Verder gelden de volgende spelregels:
   - Iedere zwemmer kiest zelf hoe vaak en wanneer hij/zij traint.
   - Als je op zaterdag traint zwem je ook KNZB-wedstrijden. Als je KNZB-wedstrijden zwemt train je (ook) op zaterdag. De zaterdag wordt gezien als de 'basis-training'.
   - Wil je op zaterdag trainen zonder KNZB-wedstrijden te zwemmen, kan dit alleen met goedkeuring van de commissie (bv: vrijwilliger, zwemmer zwemt al enkele jaren, masterbaanzwemmer).
   - Wil je naast de zaterdag ook aanvullend op dinsdag en/of woensdag trainen. Neem dan contact op met de commissie Wedstrijdzwemmen.

Per trainingsmoment wordt een minimaal instroomniveau gevraagd:
   - Eis voor training zaterdag is C-diploma.
   - Eis voor training woensdag is Zwemvaardigheid 3 of beoordeling trainer.
   - Eis voor training dinsdag is beoordeling trainer (en ruimte in het bad).

Wanneer kun je uitslapen op zaterdag ochtend? Kijk ook eens in de kalender.
 


Trainingsregels

Aanvang training:
   - 10 minuten voor aanvang van de training aanwezig in het zwembad (gebouw).
   - 5 minuten voor aanvang van de training aanwezig aan de badrand.

Verder gelden de ongeschreven regels:
   - Rechts houden in de baan
   - Inhalen in het midden van de baan
   - Niet op elkaars voeten zwemmen, probeer naar snelheid je eigen plaats in de groep in te schatten zodat je niet op elkaars voeten zwemt (doe dit anders in overleg met je trainer(s))

 


Opbouwen en opruimen van het bad

   - De eerste groep zwemmers legt de lijnen in het water, hangt de rugslagvlaggen op en zet de startblokken op de kant (gaarne niet altijd dezelfde personen).
   - De tweede groep ruimt de lijnen, vlaggen, startblokken, plankjes, zoomers e.d. weer op. We verwachten dat dit werk door alle zwemmers/ zwemsters gedaan zal worden. Het is onderdeel van de training.


Afmelden voor trainingen

Voel je je plotseling niet lekker, of heb je andere plannen op zaterdag ochtend?
Je kunt je voor een training* afmelden via het emailadres: aegirwedstrijdzwemmen@gmail.com.

*onder training wordt verstaan, alle trainingen van het wedstrijdzwemmen: zwemtraining op zaterdagochtend, dinsdagavond en de landtraining op zondagochtend.


Extra trainingsmogelijkheden

Brevetzwemmen (woensdagavond)
Voor de zwemmers die de vlinderslag beheersen of in het bezit zijn van diploma “Zwemvaardigheid 3” bestaat een extra trainingsmogelijkheid op de woensdagavond. Zwemmers die de vlinderslag niet beheersen kunnen op woensdagavond of donderdagavond les krijgen bij het aanleren van de verschillende slagen bij het diplomazwemmen.

Pieter van den Hoogenband zwemstadion (dinsdagavond)
Voor de meer ervaren zwemmers en op uitnodiging van de trainers is er een training op dinsdagavond van 19.00 - 20.00 uur in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Voor de jongste zwemmers is een trainer aanwezig. Van de oudere zwemmers wordt verwacht dat ze zelf het aangeleverde trainingsschema volgen. Er wordt dus van je verwacht dat je serieus traint. Aan het einde van ieder seizoen wordt bekeken of hiermee doorgegaan kan worden i.v.m. evt. veranderingen bij de waterpoloafdeling en de beschikbaarheid van trainers. Tot nu toe zijn de ervaringen zeer positief en is er een enthousiaste opkomst van de zwemmers.

Landtraining
Landtraining oefeningen zijn erg belangrijk voor de wedstrijdzwemmer. Je traint de spiergroepen die gebruikt worden tijdens het zwemmen (denk hierbij aan je buikspieren, rugspieren, armspieren en beenspieren). Ook verbetert de landtraining je coördinatie, flexibiliteit en mobiliteit, dit is erg belangrijk tijdens het zwemmen. De landtraining maakt je naast een betere zwemmer ook een betere algemene sporter.
De landtraining is een les van 60 minuten (dus even lang als een zwemtraining). Dit uur wordt begonnen met een warming up, dit is belangrijk om blessures te voorkomen. Na de warming up volgen een aantal oefeningen om boven genoemde spiergroepen te trainen en jouw conditie uit te dagen. Deze oefeningen kunnen zijn in groepsverband, als duo en ook individueel. De training wordt afgesloten met een cooling down. Dit is belangrijk om alle gemaakt afvalstoffen zoals lactaat (=melkzuur) af te voeren.


Contributie(controle)

Komend seizoen wordt elk kwartaal gecontroleerd of de contributie tijdig betaald is.
Gegevens voor de betaling van de contributie vind je op de contributiekaart.
Tip: Maak per kwartaal een standaard betaalopdracht aan zodat je niet kunt vergeten de contributie te betalen.
meer info? klik hier


Langdurig afwezig

Het kan voorkomen dat je langdurig (méér dan 1 maand) afwezig bent door bijv. een blessure, ziekte of een stage. Neem dan contact op met de penningmeester
(e-mail penningmeester@aegir-eindhoven.nl) voor een regeling met betrekking tot de contributie. Mail tevens naar aegirwedstrijdzwemmen@gmail.com zodat ook de commissie hiervan op de hoogte is, en de desbetreffende trainer(s) in kan lichten.


Veilig zwemmen bij Aegir

Veilig leren zwemmen staat bij Aegir voorop. Om de veiligheid van de zwemmers te kunnen waarborgen is het merendeel van de instructeurs en trainers in het bezit van het diploma “Zwemmend Redden voor Zwembaden” en/of het EHBO-diploma.

Zwemmend Redden voor Zwembaden
Hoe kun je iemand makkelijk redden? Wat te doen bij iemand in paniek en ook hoe in zo'n geval met het publiek om te gaan. Hoe til je iemand uit het water? Al deze dingen en nog veel meer is de trainers uitgelegd tijdens de cursus Zwemmend Redden voor Zwembaden.

EHBO-diploma
Niemand wil met lege handen staan bij een ongeval. Door te weten wat te doen kunnen de trainers snel iemand helpen. Van verband leggen tot de stabiele zijligging, van (schaaf)wonden tot kneuzingen en nog veel meer is uitgelegd tijdens de EHBO-cursus.

Code blauw
In en rondom het zwembad gelden regels en afspraken. Deze (spel)regels zorgen voor een eerlijke wedstrijd en een fijne sportomgeving, waardoor sporters beter presteren en meer plezier in het sporten hebben. CODE BLAUW staat daarom voor respect, sportiviteit, veiligheid en plezier.

Vragen of opmerkingen, of zit jij zelf ergens mee?
Alle commissieleden zijn bereikbaar via: aegirwedstrijdzwemmen@gmail.com
De vertrouwenscontactpersonen zijn bereikbaar via: vcp@aegir-eindhoven.nl

Wedstrijdkalender 2022-2023

Datum

Wedstrijd

Ronde

Locatie

Zo 2 Oktober 2022

KNZB

1 Albatros, Eersel 
Woe 9 + 16 November 2022***

Brevetzwemmen

2 Ir. Ottenbad, Eindhoven

Za 12 November 2022*

Clubkampioenschappen 1 Ir. Ottenbad, Eindhoven
Zo 20 November 2022

KNZB

2 Sportiom, Den Bosch
Zo 11 December 2022**

Ensink
(Clubkampioenschappen ronde 2)

Ir. Ottenbad, Eindhoven
Zo 29 Januari 2023

KNZB

3 Zuiderpoortbad, Budel
Zo 23 April 2023

KNZB

Die Heygrave, Vlijmen

Woe 17 + 24 Mei 2023***

Brevetzwemmen

2

Ir. Ottenbad, Eindhoven

Za 10 juni 2023*

Clubkampioenschappen

3

Ir. Ottenbad, Eindhoven

Za 17 juni 2023

Inhaal Clubkampioenschappen   Ir. Ottenbad, Eindhoven

* De clubkampioenschappen vinden voor alle zwemmers plaats op zaterdagochtend van 7.00-9.00uur.
** De Ensink wedstrijd wordt op zondagmiddag georganiseerd. Meer informatie over de tijden volgt te zijner tijd.
*** Het brevetzwemmen wordt gezwommen tijdens de trainingen op woensdagavond. De wedstrijdzwemmers die op woensdagavond trainen nemen deel.

Voor meer informatie:  
Algemene informatie wedstrijden
Hulptaken bij wedstrijden                

Contact

Commissie Elementair Zwemmen (diplomazwemmen)

Betreft zwemlessen (ook voor volwassenen), trimzwemmen en brevetzwemmen.
Op woensdag- en donderdagavond tijdens het diplomazwemmen aan de balie in het Ir.Ottenbad
Wendy van Nistelrode: elementair@aegir-eindhoven.nl


Commissie Waterpolo

Voor al je vragen over waterpolo:
waterpolo@aegir-eindhoven.nl


Commissie Wedstrijdzwemmen

Voor al je vragen over Wedstrijdzwemmen:     
wedstrijdzwemmen@aegir-eindhoven.nl
Of op zaterdagochtend tussen 7 en 9 uur bij het 25m-bad in het Ir. Ottenbad.


Website

Voor op- en aanmerkingen over deze site, en hulp bij te plaatsen artikelen:
info@aegir-eindhoven.nl


Overige

Voor alle overige vragen en opmerkingen:
info@aegir-eindhoven.nl

 


Bestuur:


Voorzitter

       Richard Boeken Kruger
       voorzitter@aegir-eindhoven.nl


Secretaris

                Frank Reniers 
                secretaris@aegir-eindhoven.nl


Penningmeester

       Hajo de Bont
       penningmeester@aegir-eindhoven.nl

 

 

Zwemles met kleren

NOTEER IN UW AGENDA!

Elke 1e les van de maand voor elk bad van het diplomazwemmen zwemmen we met kleding.

Een belangrijk onderdeel van het diplomazwemmen is het zwemmen met kleren aan. Dit heeft een hele belangrijke reden: als een kind tijdens het buitenspelen in het water valt heeft het ook kleren aan. Daarom wordt er tijdens de zwemlessen al vroeg begonnen met het zwemmen met kleren aan.

Kledingeisen:

Badje 1 t/m 4: T-shirt met korte mouwen.
Badje 5: T-shirt met korte mouwen en een lange broek.

A diploma: 
  • T-shirt, hemd of blouse met lange mouwen
  • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
  • Schoenen met een 'echte' zool*
B diploma:
  • T-shirt, hemd of blouse met lange mouwen
  • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
  • Schoenen met een 'echte' zool*
C diploma: 
  • T-shirt, hemd of blouse met lange mouwen
  • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
  • Schoenen met een 'echte' zool*
  • Jas met lange mouwen

Z.V. 1-2-3: Kledingeisen als voor het A en B-diploma. Neem ook een stevige plastic zak mee.

Snorkelen 1-2-3: Geen kleding 

* Plastic, leren katoenen en sportschoenen zijn toegestaan. Schoenen zonder echte zool, zoals slippers en surfschoenen, zijn niet toegestaan.

In de aanloop naar het diplomazwemmen kan het zijn dat de instructeurs aangeven dat er vaker met kleding geoefend zal worden. Kinderen die dan nooit met kleren aan zwemmen, kunnen worden uitgesloten van het diplomazwemmen of de overgang naar het 25-meterbad.
Met kleren aan moeten de kinderen nog steeds douchen voor de zwemles.

Overgangseisen

Om duidelijkheid te geven over de eisen voor kinderen om een groep verder te mogen zal hieronder per groep worden aangeven wat een kind moet laten zien voordat hij/zij een groep verder mag.

Groep 1: Watergewenning

In deze groep leren de kinderen om watervrij te worden. Dit gebeurt veelal door spelletjes en opdrachten met voorwerpen.

Eindtermen:

  • Voorover vallen met het gezicht helemaal in het water met de ogen open en 5 seconden (ontspannen) zo stil mogelijk blijven liggen, vervolgens rustig opstaan. De houding van de armen en benen is nog niet van belang.
  • Achterover vallen en 5 seconden (ontspannen) zo stil mogelijk blijven liggen met de ogen open, vervolgens rustig opstaan. De houding van de armen en benen is nog niet van belang.
  • Het van een meter afstand “duiken” naar een voorwerp / blauwe tegel en deze aantikken. Hierbij zijn de ogen open.

Groep 2: Drijven

In deze groep leren de kinderen drijven, dit betekent dat het kind aan het wateroppervlak ligt. Dit gebeurt door veel herhaling van de eindvorm, afgewisseld met spelletjes en opdrachten die toewerken naar de eindtermen van diploma A. Bijvoorbeeld het werken met een mat, poortje en het dragen van een T-shirt.

Eindtermen:

  • Buikligging Afzetten: 1 voet tegen de muur, schouders onder water, armen gestrekt naast de oren, gezicht in het water leggen en goed afzetten van de muur waarbij aan het wateroppervlak gebleven moet worden. Aansluitend: 10 seconden drijven op de buik waarbij de neus naar de bodem wijst. De armen stil en gestrekt naast het hoofd. De benen stil en tegen elkaar. Het moet een ontspannen, (volledig) horizontale houding zijn.
  • Rugligging Afzetten: met twee handen vasthouden aan de stang. Twee voeten tegen de muur zetten met de knieën tussen de armen. Hoofd achterover (horizontaal op het wateroppervlak en goed afzetten van de muur waarbij aan het wateroppervlak gebleven moet worden. Aansluitend: 10 seconden drijven op de rug waarop de ogen open zijn en het kind gewoon blijft doorademen. De armen stil naast de heupen of de handen in de zij / onder de billen. De benen stil en tegen elkaar. Het moet een ontspannen, (volledig) horizontale houding zijn.

Groep 3: Beenslag

In deze groep leren de kinderen de rugslag en de beenslag van de schoolslag. Ook dit gebeurt door veel herhaling, afgewisseld met opdrachten die al toewerken naar de eindtermen van diploma A. Bijvoorbeeld het werken met een mat, poortje, het dragen van een T-shirt, het maken van een koprol, het maken van een borst- en rugcrawlbeenbeweging en het onderwater zwemmen.

Eindtermen:

  • Benen schoolslag
    • Afzetten van de kant zoals dat bij het drijven staat beschreven en in drijfhouding komen (zie eindtermen drijven).
    • Aansluitend: het maken van een beenslagbeweging. Deze bestaat uit het bewegen van de hakken naar de billen, niet de knieën onder de buik trekken. Daarna het maken van clownsvoeten / zwemvoeten, dit betekent dat de hakken tegen elkaar blijven en de tenen naar buiten worden gedraaid. De knieën mogen bij deze beweging een beetje uit elkaar zijn. Tenslotte het maken van een “rondje”, voeten gaan naar buiten en sluiten weer tegen elkaar aan. Het eerste gedeelte van de beweging gaat rustig het sluiten moet met kracht.
    • 2 seconden blijven liggen in de drijfhouding en dan opnieuw beginnen.
    • Het bovenstaande moet een vloeiende, automatische beweging zijn waarbij het kind niet meer hoeft na te denken en moet de gehele baan zonder te stoppen worden volgehouden (eventueel met een of meerdere keren ademhalen).
  • Rugslag
    • Afzetten van de kant zoals dat bij het drijven staat beschreven en in drijfhouding komen (zie eindtermen drijven),
    • Aansluitend: het maken van een beenslagbeweging. Deze bestaat uit het laten vallen van hakken waarbij er een hoek van 90° ontstaat tussen de bovenbenen en de onderbenen. De bovenbenen blijven horizontaal aan het wateroppervlak liggen. De knieën mogen dus niet opgetrokken worden. Daarna het maken van clownsvoeten / zwemvoeten (zie benen schoolslag). Ook hierbij mogen de knieën iets uit elkaar zijn. Tenslotte het maken van een “rondje” (zie benen schoolslag). Het eerste gedeelte van de beweging gaat rustig het sluiten moet met kracht.
    • 2 seconden blijven liggen in de drijfhouding en dan opnieuw beginnen.
    • Tijdens de gehele beweging moeten de ogen open zijn en moet het kind rustig blijven doorademen.
    • Het bovenstaande moet een vloeiende, automatische beweging zijn waarbij het kind niet meer hoeft na te denken en moet de gehele baan zonder te stoppen worden volgehouden.


Groep 4: Combinatie

In deze groep leren de kinderen armslag van de schoolslag en wordt de beenslag van de schoolslag en de rugslag verder ontwikkeld. Ook dit gebeurt door veel herhaling, afgewisseld met opdrachten die al toewerken naar de eindtermen van diploma A. Bijvoorbeeld het werken met een mat, poortje, het dragen van een T-shirt, het maken van een koprol, het maken van een borsten rugcrawlbeenbeweging en het onderwater zwemmen. De te zwemmen afstand wordt nu ook groter.

Eindtermen:

  • Schoolslag
    • Afzetten van de kant zoals dat bij het drijven staat beschreven en in drijfhouding komen (zie eindtermen drijven).
    • Aansluitend: het maken van de armbeweging. Deze bestaat uit het naar buiten kantelen van de handpalmen. Vervolgens bewegen de armen naar buiten tot ongeveer op schouderbreedte, daarna maken ze een ronde beweging weer naar elkaar toe voor de kin en gaan ze naast elkaar (met vlakke handen) weer naar voren. Tijdens de gehele beweging moet je de handen steeds kunnen blijven zien.
    • Op het moment dat de handen het eerste gedeelte van de beweging hebben gemaakt (naar buiten) wordt begonnen met het maken van de beenslagbeweging. 2 seconden blijven liggen in de drijfhouding en dan opnieuw beginnen.
    • Het bovenstaande moet een vloeiende, automatische beweging zijn waarbij het kind niet meer hoeft na te denken en moet de gehele baan zonder te stoppen worden volgehouden (eventueel met een of meerdere keren ademhalen).
  • Rugslag
    • Afzetten van de kant zoals dat bij het drijven staat beschreven en in drijfhouding komen (zie eindtermen drijven),
    • Aansluitend: het maken van een beenslagbeweging. Deze bestaat uit het laten vallen van hakken waarbij er een hoek van 90° ontstaat tussen de knieën en de onderbenen. De bovenbenen blijven horizontaal aan het wateroppervlak liggen. De knieën mogen dus niet opgetrokken worden. Daarna het maken van clownsvoeten / zwemvoeten (zie benen schoolslag). Ook hierbij mogen de knieën iets uit elkaar zijn. Tenslotte het maken van een “rondje” (zie benen schoolslag). Het eerste gedeelte van de beweging gaat rustig het sluiten moet met kracht.
    • 2 seconden blijven liggen in de drijfhouding en dan opnieuw beginnen.
    • Tijdens de gehele beweging moeten de ogen open zijn en moet het kind rustig blijven doorademen.
    • Het bovenstaande moet een vloeiende, automatische beweging zijn waarbij het kind niet meer hoeft na te denken en moet de gehele baan zonder te stoppen worden volgehouden.
  • Borstcrawl
    • Afzetten van de kant en in drijfhouding komen (zie eindtermen drijven),
    • Aansluitend beginnen met de borstcrawlbenen. De benen maken een op en neer gaande beweging (ongeveer 30 tot 60 cm.), vlak langs elkaar, de beweging begint vanuit de heup.
  • Rugcrawl
    • Afzetten van de kant en in drijfhouding komen (zie eindtermen drijven),
    • Aansluitend beginnen met rugcrawlbenen. De benen maken een op en neer gaande beweging (ongeveer 30 tot 60 cm.), vlak langs elkaar, de beweging begint vanuit de heup.

Groep 5: Voorbereiding diepe bad

In deze groep moeten de schoolslag en de rugslag uiteindelijk bevestigd zijn. Verder is er in de vorige groepen ook al aandacht besteed aan de borst- en rugcrawl maar in deze groep wordt dit verder ontwikkeld.

Eindtermen:

  • Schoolslag
    • Zie de eindtermen van groep 4 de Combinatie.
    • Het enige verschil is dat in deze groep bij de schoolslag het hoofd boven water moet worden gehouden. Het hoofd moet geheel boven water zijn. De houding moet verder nog steeds horizontaal zijn, de benen mogen niet ter ver naar beneden zakken. Het kind moet naar voren kijken en niet naar boven, het hoofd moet dus niet in de nek komen te liggen.
    • Tijdens de gehele beweging moeten de ogen open zijn en moet het kind rustig blijven doorademen.
    • Het bovenstaande moet een vloeiende, automatische beweging zijn waarbij het kind niet meer hoeft na te denken en moet de gehele baan zonder te stoppen worden volgehouden.
  • Rugslag
    • Zie de eindtermen van groep 4 de Combinatie.
  • Borstcrawl
    • Afzetten van de kant en in drijfhouding komen (zie eindtermen drijven),
    • Aansluitend beginnen met de borstcrawlbenen. De benen maken een op en neer gaande beweging (ongeveer 30 tot 60 cm.), vlak langs elkaar, de beweging begint vanuit de heup.
    • Vervolgens het starten van de armbeweging. De armen worden beurtelings over en door het water gehaald. De hand wordt ter hoogte van het hoofd in het water gestoken en net onder water wordt de arm gesterkt. Daarna wordt de arm onder water weer gebogen en “trekt”aan het water en “duwt” vervolgens het water weg naar achteren. Als de hand bij het bovenbeen komt, komen de elleboog en de bovenarm weer uit het water, gevolgd door de hand. Met een gebogen arm, waarbij de elleboog altijd het hoogste punt is, gaat de hand weer naar het hoofd. De armen bewegen zich als een soort molenwieken dus als de een bij het hoofd is, is de ander bij het bovenbeen etc.
    • Het gezicht moet de hele beweging in het water zijn, behalve als de arm onder water naar achteren gaat dan mag aan één kant worden ademgehaald door het hoofd opzij te draaien.
    • Het bovenstaande hoeft nog niet perfect te worden uitgevoerd. Het moet een beginners-borstcrawl zijn waarbij de slag zoals beschreven herkenbaar is. De ademhaling mag ook nog gebeuren door het hoofd op te tillen.

borstcrawl

  • Rugcrawl
    • Afzetten van de kant en in drijfhouding komen (zie eindtermen drijven),
    • Aansluitend beginnen met rugcrawlbenen. De benen maken een op en neer gaande beweging (ongeveer 30 tot 60 cm.), vlak langs elkaar, de beweging begint vanuit de heup.
    • Vervolgens start de armbeweging. De armen worden beurtelings over en door het water gehaald. De arm is helemaal gestrekt en gaat boven het hoofd, recht langs het oor in het water met de pink eerst. Net onder het water “trekt” de hand het water weg en “duwt” vervolgens het water weg naar achteren. Met de duim naar boven komt de hand ter hoogte van het bovenbeen weer uit het water. Helemaal gestrekt gaat de arm boven water weer richting het hoofd en in deze beweging draait de hand zodat de pink weer als eerst in het water komt. De armen bewegen zich als een soort molenwieken dus als de een bij het hoofd is, is de ander bij het bovenbeen etc.
    • Het bovenstaande hoeft nog niet perfect te worden uitgevoerd. Het moet een beginners-rugcrawl zijn waarbij de slag zoals beschreven herkenbaar is.

rugcrawl

Bij Voorbereiding diepe bad wordt ook aandacht besteed aan het uithoudingsvermogen dat nodig is om in het 25 meterbad te kunnen zwemmen.

25-meterbad

Bij het 25-meterbad zijn de banen ingedeeld op het te behalen diploma. De eindtermen zijn dus de eisen die aan het diploma worden gesteld. Als een zwemmer zijn diploma heeft behaald mag hij een baan verder. Als het diploma elders is behaald is het mogelijk om een baan op te schuiven. Hierbij wordt per individu gekeken of dit mogelijk is. In de aanloop voor het diplomazwemmen van Aegir wordt het overzetten gemeden.

 

Ontvangstprotocol

Protocol voor het ontvangen en begeleiden van waterpolo scheidsrechters en rapporteurs door de organiserende vereniging

Algemeen

Het protocol dient nageleefd te worden. Indien de organiserende vereniging nalatig is in deze, zullen de scheidsrechters een aantekening maken op het DWF. De scheidsrechters stellen het bondsbureau hiervan in kennis en de eventueel door de scheidsrechter(s) gemaakte kosten zullen tot een max. bedrag van € 10,00 in rekening worden gebracht bij de vereniging.

Protocol

  1. Bij aankomst in de accommodatie van de organiserende vereniging meldt de scheidsrechter zich uiterlijk 45 minuten voor de aanvang van de wedstrijd bij de receptie of het restaurant van het zwembad.
  2. Door een vertegenwoordiger(ster) van de organiserende vereniging wordt de scheidsrechter welkom geheten en wordt hem/haar een consumptie aangeboden. Deze vertegenwoordiger(ster) blijft beschikbaar als aanspreekpunt voor de scheidsrechter gedurende diens verblijf in de accommodatie van de organiserende vereniging.
  3. Indien de scheidsrechter zijn/haar partner heeft meegenomen krijgt deze door de organiserende vereniging een (gratis) plaats in het zwembad aangeboden.
  4. De organiserende vereniging wijst de scheidsrechter een eigen kleedruimte (geen ruimte waar de ploegen ook gebruik van maken) en doucheruimte.
  5. Tijdens iedere wedstrijd krijgt de scheidsrechter door de organiserende vereniging een consumptie aangeboden.
  6. Na afloop van diens laatste wedstrijd krijgt de scheidsrechter door de organiserende vereniging een consumptie en een broodje (of iets dergelijks) aangeboden.
  7. Wanneer de scheidsrechter met het openbaar vervoer reist en hij/zij de vereniging verzoekt hem/haar af te halen en terug te brengen van/naar het station verleent de organiserende vereniging hierbij haar medewerking.
 
Abonneren op deze RSS feed